TOFUBURGERS MET TOMATEN-BASILICUMCOMPÔTE

TOFUBURGERS MET TOMATEN-BASILICUMCOMPÔTE

voor 4 personen
Aan de slag!

Wikkel de tofu in een schone theedoek en wring er overtollig vocht uit (er moeten ongeveer 4 eetlepels water uit komen – het is een beetje geklieder, maar het is belangrijk om straks een goede textuur van de burgers te krijgen). Doe de tofu in een kom en schraap de theedoek goed schoon. Breek het ei in de kom en doe er het broodkruim en de Marmite bij. Werk alles met schone handen door elkaar en vorm er 4 min of meer dezelfde maat burgers van die precies op de broodjes passen.

Snijd de tomaten in grove stukjes en doe ze met een snufje zwarte peper, een scheutje water en de azijn in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Stamp de tomaat met een pureestamper fijn, laat ze 10 tot 15 minuten pruttelen, of totdat ze ingekookt zijn tot een dikke saus, snipper er de helft van de basilicumblaadjes over en breng ze perfect op smaak (ik doe er voor wat extra pit soms een snufje gedroogde chilivlokken bij). Als je wilt, kun je de broodjes even oppiepen door ze een paar minuten in een warme oven te leggen.

Snij intussen de ingrediënten voor de salade en hussel ze in een kom door elkaar.

Doe 2 eetlepels olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Ris de rozemarijnnaaldjes op vier hoopjes in de pan, leg er de burgers op en bak ze 3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin zijn. Rasp de kaas op de burgers, draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de kaas 3 tot 4 minuten smelten.

Bestrijk de broodjes met de tomatensaus en beleg ze met de kaasburgers en plakjes augurk. Maak de salade aan met de basilicumdressing en serveer hem naast de burgers – echt helemaal te gek!

 

TOFUBURGERS MET TOMATEN-BASILICUMCOMPÔTE
In je voorraad
  • Olijfolie
  • 1 groot ei
  • 1 el rodewijnazijn
  • Balsamicodressing: 3 el olijfolie + 2 el balsamico azijn
Ingrediënten
  • 350 g (stevige) tofu
  • 75 g (volkoren) broodkruim
  • 2 volle tl Marmite
  • 8 rijpe tomaten
  • 2 takjes vers basilicum
  • 4 zachte volkoren broodjes
  • 400 g gemengde seizoenssalade van bijv. komkommer, rodekool, appel, tuinkers en jonge bladspinazie
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 50 g cheddar of Goudse kaas
  • 50 g augurk
Keukengerei
  • (Schone) theedoek
  • Kom
  • (Grote) koekenpan met deksel
  • Pureestamper
  • Optioneel: grillpan of oven om de broodjes te grillen
Bron

Jamie Oliver: Super food voor elke dag

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram