ASPERGESALADE MET WORTELPICKLES, RICOTTA EN PISTACHE

voor 4 personen
Aan de slag!

Schep de ricotta in een dunne theedoek (of kaasdoek). Maak er een knapzakje van en bindt de uiteinde vast aan de hals van je kraan zodat het vocht uit de kaas in je gootsteen kan vallen. Laat dit uitlekken tot het moment van serveren.

Doe voor de pickle alle ingrediënten behalve de wortellinten in een kleine steelpan, voeg 100 ml water en 2 tl zeezout toe en breng aan de kook op hoog vuur. Leg de wortellinten in een grote hittebestendige kom en overgiet ze met het zoetzure mengsel. Leg er een gewicht op, zodat de wortels goed in de pickle liggen. Laat volledig afkoelen.

Meng intussen voor de vinaigrette in een kom de sjalotten met het citroensap en ½ tl zeezout en laat 10-15 min. intrekken. Klop het korianderzaad, de olijfolie en wat zout en peper erdoor.

Breng water aan de kook in een grote, diepe pan op hoog vuur. Blancheer hierin de asperges in 2 porties – afhankelijk van de dikte – net gaat in ± 1½ -3 min. Schep uit de pan en laat afkoelen in een kom met ijskoud water. Nog lekkerder is het om de asperges te stormen.

Schep in een kom de ricotta en room door elkaar. Spreid het mengsel uit op een platte schaal en schep de asperges en wortelpickles erop. Schenk de vinaigrette erover. Bestrooi met de munt, pistaches, citroenrasp en versgemalen zwarte peper en serveer direct.

In je voorraad

Wortelpickles

  • 3 el vloeibare honing
  • 1 tl laurierblaadje
  • ½ tl zwarte peperkorrels
  • 1 teen knoflook, in plakjes
  • evt. 1 kleine, gedroogde chilipeper

Vinaigrette

  • Rasp en sap van 1 citroen
  • 4 el extra vergine olijfolie
Ingrediënten
  • 2 bossen groene asperges, zonder harde uiteinde
  • 120 gr ricotta, uitgelekt
  • 80 ml slagroom
  • 4 el muntblaadjes
  • 35 gr geroosterde pistaches, gehakt

Wortelpickles

  • 165 ml rijstazijn
  • 2 wortels, in lange linten geschaafd met een dunschiller

Vinaigrette

  • 2 sjalotten, in dunne ringen
  • 1½ tl geroosterd korianderzaad, gekneusd in de vijzel

Voor erbij: geroosterd brood

Keukengerei
  • Dunne theedoek (of kaasdoek)
  • Kleine steelpan
  • Grote kom of kleine schaal
  • Grote diepe pan (optioneel: met stoommand)
  • Platte schaal om te serveren
Bron

Delicious magazine

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram