SOTO AJAM: KIPPENSOEP MET TAUGÉ & HARDGEKOOKT EI

SOTO AJAM: KIPPENSOEP MET TAUGÉ & HARDGEKOOKT EI

voor 4 personen
Aan de slag!

Soto Ajam is de meest bekende (maaltijd)soep in Indonesië met als basis een zelf getrokken bouillon van kip. In iedere Indonesische familie wordt de Soto Ajam op geheel eigen wijze gemaakt en wordt altijd geserveerd met talrijke toe te voegen garnituren.  Je bent dus helemaal vrij om zelf je garnituur samen te stellen maar we geven je hieronder een paar suggesties!
Bak in een grote pan in de olie de knoflook en sjalotten met de verkruimelde trassi*(1) en het korianderzaad 3-4 min. zachtjes.
Voeg de kip toe aan de pan en braadt hem aan alle kanten aan.
Voeg de bouillon, gember, citroenblaadjes*(2), aardappels en het citroengras toe en breng de soep tegen de kook.
Laat de soep 20 min. trekken zodat de specerijen en de kip hun smaak kunnen afgeven.
Verwijder de specerijen uit de soep en voeg nu de harde rauwe groenten naar keuze toe*(3).
Laat de soep nog 10 min. zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn.
Voeg nu eventueel nog zachte groeten naar keuze toe.
Kook de soep nog 5 min. en verdeel de soep over diepe borden of kommen.
Garneer met een half ei en de bieslook. Serveer met kroepoek.
 
*(1) Mocht je er voor kiezen om dit gerecht zonder de kip te serveren let er dan wel op dat de soto de smaakversterker: Trassi – een gefermenteerde garnalenpasta, bevat. Het is een essentieel ingrediënt voor het recept en verkrijgbaar bij de toko en sommige ruim gesorteerde supermarkten. Trassi wordt veel gebruikt in de Zuidoost-Aziatische keuken en de Zuid-Chinese keuken.
*(2) Citroenblad (jeruk puru) is te koop in goed gesorteerde supermarkten en toko’s
*(3) Lekker in soto ajam: Geblancheerde en daarna meegekookte harde groenten als wortel, bloemkool, broccoli, sperziebonen, snijbonen, venkel, spitskool, groene kool, spruitjes, pompoen. Of zachte groenten als paprika, komkommer, bosui, paksoi, tomaat, taugé.
 

SOTO AJAM: KIPPENSOEP MET TAUGÉ & HARDGEKOOKT EI
In je voorraad
Ingrediënten
  • 2 el zonnebloemolie
  • 300 gr kippendijen of filet
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • Stukje trassi *(1)
  • 1 el gemalen koriander (ketumbar)
  • 1 tl kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 10 cm gemberwortel, in dunne plakken
  • 2 stengels citroengras, in grove stukken en gekneusd
  • 4 blaadjes citroenblad (jeruk purut) *(2)
  • 2 vastkokende aardappels, in blokjes
  • 750 gr restjes naar keuze
  • 2 hardgekookte eieren, gehalveerd
  • 2 el bieslook, gehakt
Keukengerei
  • Braadpan + deksel
  • Kookpan of steelpan voor de rijst
Bron

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram