FRANSE LINZENSOEP MET ZELFGEMAAKTE CROUTONS
voor 2 personenAan de slag!
Zelfgemaakte croutons
Verwarm voor de croutons de oven voor op 160 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd het brood in vierkante blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en leg ze op de plaat. Besprenkel de croutons met olijfolie en garneer met tijm, zout en peper om vervolgens met je handen door elkaar te husselen. Verspreid de croutons gelijkmatig en bak voor 25 min. Draai ze halverwege een keer om, zodat ze aan alle kanten gelijk bruin worden.
Franse linzensoep
Doe een flinke scheut olijfolie in een middelgrote soeppan en bak de spekblokjes, ui en knoflook ongeveer 4 minuten op hoog vuur. De spekblokjes hoeven niet helemaal knapperig te zijn en let op dat de knoflook niet verbrandt.
Giet de groentebouillon en linzen in de pan en roer het geheel door. Doe het laurierblaadje en rozemarijn erbij en laat de soep met een deksel op de pan ongeveer 30 minuten sudderen op laag vuur. Roer af en toe even door, als de soep droog kookt kan je er een scheut water bij gooien.
Voeg vervolgens de tomaat toe en laat de spinazie slinken in de pan en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur koken. Proef de soep en voeg evt. nog wat zout of peper toe. Serveer met een schep yoghurt en eventueel wat knapperig stokbrood.
In je voorraad
- olijfolie
- 1 grote witte ui, in dunne plakken
- 1 teen knoflook, geperst
- 750 ml groentebouillon
Ingrediënten
- 125 gram (biologische) spekblokjes
- 150 gram Du Puy (of evt. Beluga) linzen
- 1 laurierblaadje/takje rozemarijn
- 1 grote tomaat, in blokjes
- 200 gram spinazie
- yoghurt voor erbij
- optioneel: stokbrood
Croutons
- 2 sneetjes wit brood (het liefst een aantal dagen oud)
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 1 klein handje verse tijm
Keukengerei
- Middelgrote soep/kookpan met deksel
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
Bron
Cuisine de clementine