GEGRILDE KIP & ASPERGES MET KRUIDIGE YOGHURT

voor 4 personen
Aan de slag!

Kerf de kippendijen op een paar plekken ongeveer 1 cm diep in – zo kan de marinade beter in het vlees trekken en zijn de dijen net zo snel gaar als de borst.

Meng de marjoraan of oregano en het rasp van een van de citroenen met een scheut olijfolie en wrijf met dit mengsel je kip aan alle kanten in. Laat hem een half uur bij kamertemperatuur of, als je de tijd hebt, een paar uur in de koelkast marineren. Maar niet tot de volgende dag, want anders gaat het citroensap het vlees ‘garen’

Verwarm de oven voor op 200°C of stand 6. Bestrooi de kip royaal met zout en peper. Verhit een grillpan en leg de kip er met de velkant naar beneden op. Draai de kip als hij goudbruin in en krokant begint te worden (na ongeveer 4 min.) om, leg er een hele citroen bij en zet de grillpan in je voorverwarmde oven.

Boen de aardappelen schoon terwijl de kip in de oven staat en breng ze in een pan met koud water met wat zout aan de kook. Houd ze tegen de kook aan tot ze gaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet, doe ze terug in de pan en voeg er de boter, een kneepje citroensap en een flinke snuf zout en peper aan toe. Leg het deksel op de pan om de aardappelen warm te houden.

Na 45 tot 55 minuten moet je kip goudkleurig, mals en gaar zijn. Je kunt dat controleren door het vlees van een van de poten van het bot te trekken – als dat makkelijk gaat kunnen we zaken doen; zo niet, zet de kip dan nog 10 min. in de oven. Leg de gebraden hele citroen opzij, leg de kip op een schaal en laat hem 5 min. op een warme plek rusten.

Giet overtollig vet uit je grillpan en leg er de asperges in een enkele laag op. Gril ze in 3-4 min. zacht en mals. Hussel de gare asperges met een beetje olijfolie, zout en peper en een kneepje citroensap. Ik leg de asperges dan op een grote schaal, samen met de aardappelen en de prachtig krokante kip. Snijd de gebraden citroen doormidden, pers het sap eruit in de yoghurt, breng de yoghurt op smaak met zout en peper en geef deze saus apart in een kom bij de kip. Strooi met gulle hand je delicate kruiden over dit gerecht – verrukkelijk!

In je voorraad
  • Olijfolie
  • Zeezout en zwarte versgemalen peper
  • Een klont boter
Ingrediënten
  • Klein bosje verse marjoraan of oregano, alleen de blaadjes, of 1 el gedroogde oregano
  • Sap van 1 citroen
  • 1 kleine (ongeveer 1,5 kg) opengesneden kip
  • 2 citroenen
  • 800 gr nieuwe aardappelen
  • 2 handenvol groene asperges, schoongemaakt en houtachtige witte uiteinde verwijderd
  • 3,5 dl naturel of Griekse yoghurt
  • Handvol blaadjes van verse, geurige tuinkruiden (peterselie, munt, kervel of dragon of een mix van deze)
Keukengerei
  • Oven
  • Grillpan
  • Serveer/ovenschaal
  • Kookpan
  • Vergiet
Bron

Kook met Jamie!

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram