GEKARAMELISEERDE ZALMSALADE MET KOKOSDRESSING
voor 4 personenAan de slag!
Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom en klop totdat je een glad geheel krijgt.
Zet een steelpan zónder olie op het vuur en rooster de kokos en daarna de noten goudbruin terwijl je ze regelmatig omschept.
GEBAKKEN SJALOTTEN & KNOFLOOK
Giet een laag van ongeveer 10 cm plantaardige olie in een wok of pan en zet op matig vuur. Meng de sjalotjes en bloem in een kom, schep in een zeef en schud het overtollige bloem eraf. De olie is heet genoeg als deze direct gaat bruisen wanneer je er een sjalotje ingooit. De olie moet niet te heet zijn, dan verbranden de uitjes en krijgen ze een bittere smaak. Frituur de uitjes 5 min. of tot ze goudbruin zijn. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met zout. Doe de plakjes knoflook in de olie (deze hoeven niet met bloem te worden bestoven) en bak ze 1 minuut. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de (oven)grill op de hoogste stand of zet een grillpan op hoog vuur. Kruid de zalmfilets met zout en versgemalen zwarte peper en leg ze op een bakplaat, met het vel naar beneden. Meng de bruine suiker met een theelepel water en bestrijk de vis. Gril 7 minuten of totdat de randjes gaan karameliseren. Zet de vis even weg.
Blancheer (kort koken) intussen de bonen één minuut in een pan met licht gezouten kokend water. Giet af, spoel onder koud stromend water en dep droog met een theedoek. Verdeel de bonen en mango over 4 borden.
Meng voor de dressing alle ingredienten in een kleine kom. Trek de zalm mbv een vork in stukjes, gooi het vel weg, en verdeel over de borden. Bestrooi met de kruiden, geroosterde kokos, ringetjes chilipeper, gebakken sjalotjes, knoflook en gehakte noten, schenk een beetje dressing op elk bord en serveer direct.
In je voorraad
Gebakken sjalotten & knoflook
- 6 kleine gele of rode sjalottjes, in dunnen ringen
- 2 el bloem
- 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 500 ml plantaardige olie, om in te frituren
Dressing
- 2 tl bruine basterdsuiker
Ingrediënten
- 4 kleine zalmfilets met vel, ongeveer 100 gr per stuk
- 1 el bruine basterdsuiker
- 100 gr sperziebonen, topjes verwijderd en geblancheerd
- 1 grote rijpe maar stevige mango, geschild en in repen van 2 cm
- Een hanvol munt
- Een handvol korianderblaadjes
- 25 gr gedroogde kokos(rasp), geroosterd
- 1 rode peper, zaad verwijderd en in dunne ringetjes
- 2 el pinda’s en/of cashewnoten, geroosterd en grofgehakt
Dressing
- 50 ml kokosroom/melk
- Sap van 2 limoenen
- 3 tl vissaus
Keukengerei
- Kommetje
- Wok of kookpan
- Steelpan of koekenpan
- Oven of grillpan
- Schuimspaan
- Keukenpapier
Bron
My Streetfood Kitchen