LAMSSPIESJES SALMORIGLIO MET KAPPERTJES-MUNTSAUS

LAMSSPIESJES SALMORIGLIO MET KAPPERTJES-MUNTSAUS

voor 5 personen
Aan de slag!

In Italië is op Sicilië en in Calabrië wilde oregano te vinden. De Sicilianen gebruiken het in hun salmorigliosaus. Dit betekent ‘pekelen’, de saus wordt dan ook gebruikt voor marineren van vis, varkensvlees of lamsvlees of gewoon geserveerd als een saus. Je kunt ofwel spiesjes maken en op de barbecue grillen of een gevlinderde lamsbout bereiden. Hoe langer je het vlees laat marineren, het liefst een hele nacht, hoe beter.

Bestrooi het lamsvlees aan alle kanten met zout en versgemalen zwarte peper. Snijd het in stukken van 5 cm en leg in een schaal.

Meng de overige ingrediënten in een kommetje en giet over het lamsvlees. Masseer de marinade goed in het vlees. Dek af en zet minimaal 2 uur, of een hele nacht als je de tijd hebt, afgedekt in de koelkast.

Laat voordat je gaat grillen het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Als je houten spiesjes gebruikt, leg ze dan minimaal 20 min. in water om te voorkomen dat ze tijdens het grillen verbranden. Rijg het vlees aan de spiesjes.

Maak intussen de kappertjes-muntsaus: hak alle kruiden, ansjovis, knoflook en kappertjes fijn en meng in een kommetje. Doe de azijn en olie erbij, breng op smaak met peper, zout en chilivlokken en zet even weg.

SALADE VAN PUYLINZEN, APPEL EN WATERKERS

Snipper het sjalotje, pers de knoflook en laat de linzen uitlekken. Schil de appel en snij hem in dunne partjes. Rooster de walnoten in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin en geurig zijn.

Maak de dressing door de walnootolie, azijn, honing en mosterd te kloppen. Voeg wat zout en peper toe en roer de knoflook en sjalotsnippers erdoor.

Schep de linzen, walnoten, partjes appel en dressing in een kom door elkaar. Verdeel de waterkers of rucola over borden en schep de linzensalade erop.

GRILLEN VAN DE SPIEZEN

Steek een houtskoolbarbeque aan of verwarm een grillpan op hoog vuur. Grill het lamsvlees op de indirecte hitte, zodat het vlees niet verbrandt, door een lekbak onder het rooster en op de kolen te zetten. Grill het vlees 4 min. aan beide kanten.

Dek het vlees losjes af met aluminiumfolie en laat 10 min. rusten. Serveer met de kappertjes-muntsaus en de salade van puylinzen en waterkers.

LAMSSPIESJES SALMORIGLIO MET KAPPERTJES-MUNTSAUS
In je voorraad
  • 2 tl chilivloken
  • 2 tenen knoflook, gekneusd
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 30 ml extra vergine olijfolie

Kappertjes-muntsaus

  • 1 ansjovisfilet, afgespoeld
  • 1 teentje, knoflook
  • 3 el sherry- of rodewijnazijn
  • 80 ml extra vergine olijfolie
  • Flinke mespunt chilivlokken

Dressing

  • 2 el walnootolie of zonnebloemolie
  • 1 el rodewijnazijn
  • 2 tl vloeibare honing
  • ½ tl dijonmosterd
  • 1 sjalotje
  • ½ teen knoflook
Ingrediënten
  • 1 kg lamsbout, ontbeend
  • 10 gr wilde oregano, fijngehakt (of gebruik gewone oregano)
  • Sap en fijne rasp van 1 citroen

Kappertjes-muntsaus

  • Klein handjevol bladpeterselie
  • Klein handjevol verse munt
  • 3 tl kappertjes

Salade van puylinzen en waterkers

  • 250 g puylinzen, voorgekookt uit blik, uitgelekt
  • 50 g walnoten
  • 1 appel, geschild en in dunne partjes
  • Grote zak waterkers of rucola
Keukengerei
  • Schaal of grote kom
  • Kommetje
  • Spiezen of in water gedrenkte satéprikkers
  • BBQ of Grillpan
  • Slakom
Bron

My streetfood kitchen

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram