LOTUSBROODJES MET KNAPPERIGE HOISIN-SPEKLAP

voor 4 personen
Aan de slag!

Veel van jullie hebben het wel eens gegeten: het bao bun broodje met pulled pork. Wij van Flambé zijn verzot op maar hebben niet altijd de tijd om langs de slager te gaan voor een mooi stuk buikspek wat vervolgens urenlang moet marineren en garen. Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een wat minder tijdrovende variant: Lotusbroodjes met knapperige hoisin-speklap.

Haal de lotusbroodjes/bao bun’s uit de vriezer en laat rustig ontdooien.

Zet de koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de speklappen aan tot ze een mooie bruine kleur krijgen. Haal ze uit de pan en verwijder het achtergebleven vet m.b.v. met keukenpapier. Plaats de pan weer op het vuur en bak de speklappen uit tot ze mooi knapperig zijn. Leg ze vervolgens op een bord en dek af met aluminiumfolie. Wanneer je de broodjes op gaat maken snij je de speklappen in mooie plakken (zelfde lengte als de broodjes).

Snijdt de bosui, paksoi, wortel en komkommer julienne(*). Maak met behulp van een kaasschaaf of mandoline dunne plakken door in de lengte over wortel en komkommer te schaven. Snij alle plakken in flinterdunne stroken en doe alle groenten samen in een kom met de suiker, zout en witte wijnazijn. Schep het geheel door en laat staan tot de broodjes klaar zijn.

Breng een kookpan met een 1,5 liter water aan de kook. Plaats hier de stoommand op met erin een uitgeknipt stuk bakpapier. Leg de lotusbroodjes op het papier en stoom ze in ± 7 minuten gaar en ‘fluffy’ (even voelen). Mocht je stoommand meer etages hebben dan kan je natuurlijk meer lotusbroodjes tegelijk klaarstomen. Zorg er wel voor dat ze niet tegen elkaar aan liggen.

Nu kan je de broodjes gaan vullen. Hier zijn geen richtlijnen voor dus vul ze me wat jij lekker vindt en maak het geheel af met wat pittige Sriracha-saus of met het mildere Hoisin!

(*) Julienne is een snijtechniek waarbij je bijv. groente in lange, luciferdunne reepjes snijdt.

In je voorraad
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl zeezout
  • 1 el suiker
Ingrediënten
  • 4 speklappen (± 350 gr)
  • 12 lotusbroodjes/bao buns*(1) (zonder vulling, te koop bij de toko, liggen in de diepvries)
  • 4 lente-uitjes, julienne gesneden
  • ½ à 1 winterpeen, julienne gesneden
  • ½ à 1 komkommer, julienne gesneden
  • Hoisin-saus
  • Sriracha saus (verkrijgbaar bij de supermarkt)

*(1) Een gestoomd, dubbelgeslagen, plat, wit broodje, traditioneel gemaakt van bloem, gist, reuzel, suiker en zout. Het is te vinden in het vriesvak van de toko.

 

Keukengerei
  • Koekenpan
  • Keukenpapier, om de speklappen op uit te laten lekken
  • Kookpan (waar het stoommandje op past)
  • Stoommandje
  • Bakpapier
  • Kom
Bron

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram