MAKREEL VAN DE GRILL MET LAUIER EN GROENE ASPERGES

voor 4 personen
Aan de slag!

Kerf de huid van de makrelen een aantal keer in.

Meng de olijfolie met de fijngetrapte schil van de citroen, het citroensap, de helft van de basilicum, 4 blaadjes laurier, sherry van het zout en de peper in een lage schaal of braadslee en wrijf de vissen hier goed mee in. Dek de makrelen af en laat ze zeker 1 uur, maar liever langer, in de ijskast marineren.

Los de harissa op in 5 el heet water en meng dit met 2 el van de olijfolie, de komijn, 2 tenen knoflook en ½ tl zout. Breek de houten uiteinde van de groene asperges en doe ze in de andere lage schaal of braadslee. Voeg de marinade toe en zorg dat alle asperges er mee ingewreven zijn.

Steek de barbecue aan. Als de kooltjes smeulen en een wit aslaagje hebben, kan de vis erop. Of verhit een grillpan tot hij gloeiendheet is.

Haal de vis uit de marinade, bewaar de marinade voor straks. Vul de holtes van de vis met de rest van de basilicum, wat extra blaadjes verse laurier en schijfjes citroen. Bind de vissen dicht met keukentouw of leg ze in een visrooster.

Giet de marinade in een steelpannetje, breng even aan de kook, draai dan het vuur weer uit.

Gril de makrelen aan beide kanten in enkele minuten gaar. Nog ruimte over op de je grill? Haal dan de asperges uit de marinade en leg ze op de grill. Blijf er wel bij want ze zijn zo gaar.

Druppel nog wat van de marinade uit het pannetje over de makrelen en serveer ze, met een citroen in parten, de asperges en knapperig brood.

In je voorraad

Makrelen

  • 60 ml olijfolie
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Asperges

  • 2 knoflook tenen, geraspt
  • 60 ml olijfolie
  • ½ zeezout
Ingrediënten

Makrelen

  • 2 hele makrelen, schoongemaakt
  • Fijngetrapte schil en sap van 1 citroen
  • Bosje (15 gram) basilicum, grof gescheurd
  • 8-10 blaadjes verse(!) laurier
  • 5 el droge sherry
  • 1 citroen in schijven en 1 in parten
  • Knapperig brood voor erbij

Asperges

  • Bosje groene asperges
  • 2 tl harissa
Keukengerei
  • 2 lage schalen of braadsleden
  • barbecue of grillpan
  • keukentouw of visrooster
  • steelpannetje
Bron

Home Made Basics - Yvette van Boven

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram