LAMSGEHAKTBALLETJES-TAJINE MET CITROEN & OLIJVEN
voor 2 personenAan de slag!
Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit van een helft. Verdeel de andere helft in 4 partjes. Verwijder de zaadjes van de chilipeper en hak fijn.
Pel de ui en snijd fijn. Meng het lamsgehakt, citroenrasp, 1 tl ras el hanout, gehakte peterselie en de helft van de ui in een grote kom. Voeg zout en peper toe. Meng het door elkaar en maak er balletjes van ter grootte van een walnoot.
Los het kippenbouillon blokje op in 1 liter warm water. Verwarm een pan op medium vuur met de olijfolie. Voeg de resterende uien, gember en chilipeper toe. Smoor dan 5 min. tot de ui zacht is en licht begint te kleuren. Voeg hierna eerst de tomatenpuree toe en bak 1 min., daarna een scheut citroensap, 500 ml bouillon, 1 tl ras el hanout en de olijven. Breng aan de kook.
Bak de gehaktballetjes met 2 el. olijfolie in een hete pan op medium hoog vuur tot goudbruin. Voeg de saus voorzichtig aan de gehaktballetjes toe en laat 10 min. zachtjes koken. Draai de gehaktballetjes af en toe om.
Voeg de gehakte koriander en citroenpartjes toe. Laat nog eens 5 min. koken tot het vocht wat ingedampt is.
Kook de resterende bouillon en giet over de couscous met 2 el olijfolie, zout en peper en laat 5 min. afgedekt staan. Schraap de couscous los.
Verdeel de couscous over 2 borden met de gehakballetjes en de saus en serveer.
In je voorraad
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 grote ui, fijngesneden
- Olijfolie
- Peper en zout
Ingrediënten
- 200 gr lamsgehakt
- 100 gr kalamata olijven
- 1 afgestreken mok couscous (±200 gr)
- Handvol platte peterselie, fijngesneden
- Handvol koriander, fijngesneden
- 2 tl ras el hanout
- 1 blikje tomatenpuree (70 gr)
- 1 citroen
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 1 el geschilde gemberwortel, geraspt
Keukengerei
- Rasp
- Dunschiller
- Grote kom
- 2 pannen
- Koekenpan
Bron
Bilder & De Clercq