MEDITERRAANSE GEHAKTTAART MET FETA & MUNTYOGHURT

voor 4 personen
Aan de slag!

Het deeg voor een brosse taart

Snijd de boter in kleine blokjes en doe die samen met de bloem, yoghurt, het bakpoeder, de azijn, het koude water, de specerijen met zout en peper in een kom. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en maak er een platte ronde schijf van. De azijn remt glutenvorming en zorgt voor een bros resultaat. Leg het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Bestuif je werkvlak/snijplank dun met bloem. Leg het deeg erop, bestuif met bloem en rol het uit tot een cirkel die ruim groter is dan de bodem van de vorm. Keer het deeg tijdens het uitrollen regelmatig. Als het deeg iets aan het werkvlak kleeft, is het tijd om te keren. Rol het deeg rond uit tot het gelijkmatig is van dikte.

Je kan eventueel ook bladerdeeg gebruiken maar dan krijgt de taart niet het kruidige karakter dat hem zo karakteristiek maakt.

De Mediterrane vulling

Verwarm de oven voor tot 180°C. Verwarm intussen in een koekenpan de olijfolie. Bak het gehakt rul. Voeg de paprika toe en vak 2 min. mee. Schep de olijven en harissa erdoor.

Rol het deeg volgens de stapjes uit en bekleed er de vorm mee. Schep het gehakt op de deegbodem en beleg met de plakken tomaat. Druk de vulling licht aan. Verkruimel de feta erboven en bestrooi met zout en peper. Bak de taart in het midden van de oven in 30-35 min. goudgeel en gaar.

Meng voor de muntyoghurt de Griekse yoghurt met de knoflook en munt.

Snijd de taart in punten en serveer met wat muntyoghurt. Strooi er evt. aan tafel wat extra muntblaadjes over. Lekker met een salade van little gem of veldsla en rode uienringen.

In je voorraad

Muntyoghurt

  • 1 teen knoflook, geperst

Kruidig deeg

  • 190 gr bloem
  • 95 gr ijskoude roomboter, in blokjes
  • ½ – 1 el ijskoude water
  • 1 el azijn

Vulling

  • 2 el olijfolie
Ingrediënten

Muntyoghurt

  • 300 gr Griekse yoghurt
  • 2 el munt, fijngesneden + evt. extra blaadjes

Kruidig deeg

  • 85 ml Griekse volle yoghurt
  • 1 tl bakpoeder, gezeefd
  • 1 tl gemalen komijn (jinten)
  • 2 tl gemalen gember (jahe)
  • 2 tl kurkuma/kunjit (geelwortelpoeder)

Vulling

  • 300 gr runder- en/of lamsgehakt
  • 1 zoete rode puntpaprika, in blokjes
  • 75 gr zwarte olijven, zonder pit
  • 1 el harissa*(1)
  • 3 (roma)pruimtomaten, in plakken
  • 150 gr feta
  • Optioneel: 1 rode peper, fijngesneden en inclusief zaadjes
  • evt. salade van little gem of veldsla en rode uienrijgen, voor erbij

*(1) Harissa is een pittige, Noord-Afrikaanse pasta, gemaakt van rode pepers, specerijen, tomaten en knoflook. Te koop bij mediterrane winkels en goed gesorteerde supermarkten. Vervang evt. door sambal badjak.

Keukengerei
  • Ronde taart- of springvorm van 26 cm doorsnee
  • Oven
  • Kom
  • Koekenpan
Bron

Delicious Magazine

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram