PAGLIA E FIENO (TAGLIATELLE MET HAM & DOPERWTJES)
voor 4 personenAan de slag!
Wanneer je in Italië een winkel binnenloopt tref je geheid pakken met tagliatelle en taglierini in twee kleuren (groen en geel) aan. Deze noemt men paglia e fieno – ‘stro en hooi’ en heerlijk met alle sauzen die gebruikt worden voor de ‘standaard’ tagliatelle. Door een associatie met de lente (geel en groen, Pasen?) zie je het gerecht vaak met room, snippers gekookte ham en doperwtjes.
Bak de ui in de boter op laag vuur tot hij glazig wordt. Doe de erwtjes erbij en een scheutje water. Breng aan de kook (bij diepvries duurt dat even) en laat 10 min. garen zonder deksel. Is het water na die tijd nog niet verdampt, draai dan het vuur hoog. Doe, als het vocht verdwenen is, de room in de pan, plus zout en peper.
Kook de pasta in ruim water met zout. Houd wat kookvocht apart en giet de pasta af. Meng de pasta in de pan met de saus en houd die goed vloeibaar met kookvocht. Tagliatelle garen namelijk nog door en nemen dan vocht op.
Serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas.
In je voorraad
- 1 ui, fijngehakt
- 2 el boter
- Zout en zwarte peper
Ingrediënten
- 200 gr verse gedopte erwtjes (of diepvries)
- 2 dl slagroom
- 100 gr gekookte ham, in niet te kleine flinters
- 400 gr tagliatelle paglia e fieno (of naturel)
- Parmezaanse kaas, voor erbij
Keukengerei
- Koekenpan
- Kookpan
- Vergiet