PANZANELLA: KLASSIEKE ITALIAANSE TOMAAT-BROODSALADE

PANZANELLA: KLASSIEKE ITALIAANSE TOMAAT-BROODSALADE

voor 4 personen
Aan de slag!

‘Van deze klassieke, Italiaanse tomaat-broodsalade krijg wij nooit genoeg. Je kunt het beste oud brood gebruiken, want dat behoudt beter zijn vorm als je het in de dressing laat werken. Gebruik de zachtste, rijpste tomaten die je kunt vinden en deze salade wordt een echte zomerfavoriet. Mocht je nou niet van ansjovis houden: laat deze dan achterwege. Al moet ik wel zeggen dat je hem nauwelijks proeft en hij dient als natuurlijke vervanger van zout.’

Stamp de knoflook met een flinke snuf zeezout in een vijzel. Voeg een paar basilicumblaadjes toe en stamp alles tot een pasta. Voeg de olijfolie toe en schenk het mengsel in een grote kom of schaal. Roer de rode wijnazijn, ansjovis en ui erdoor.

Knijp met je handen de tomaatjes, met de snijkant onder, uit boven een andere kom met een zeef erop om de zaadjes op te vangen. Druk de zaadjes aan met de achterkant van een lepel om al het sap eruit te halen, gooi ze dan weg. Voeg de tomatenhelften en het tomatensap toe aan de kom met de ui en ansjovis en breng royaal op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Scheur de ciabattabrood in grove stukken en voeg ze toe aan de kom. Schep alle ingrediënten door elkaar met je handen en laat het een paar min. staan zodat de stukken brood de heerlijke dressing op kunnen zuigen. Voeg de kappertjes en de rest van de basilicum toe, schep opnieuw door elkaar en serveer.

PANZANELLA: KLASSIEKE ITALIAANSE TOMAAT-BROODSALADE
In je voorraad
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 50 ml rode wijnazijn
  • 1 kleine, rode ui, in dunnen halve ringen
Ingrediënten
  • flinke bos verse basilicum, blaadjes geplukt
  • 4 ansjovisfilets (blikje)(laat weg wanneer je vegetarisch bent)
  • 200 gr doperwtjes, geblancheerd (voor 1 min gekookt)
  • 200 gr tuinbonen, duppelgedopt (velletje verwijderd) en geblancheerd
  • 1 kg, rijpe rode en gele kersttomaatjes, gehalveerd
  • 1 klein oud ciabattabrood
  • 1 el kappertjes (potje), uitgelekt
Keukengerei
  • Vijzel
  • Kom of schaal
  • Zeef
Bron

Delicious Magazine

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram