POMPOENMEATLOAF MET VIJGEN EN KRUIDENCOUSCOUS

POMPOENMEATLOAF MET VIJGEN EN KRUIDENCOUSCOUS

voor 5 personen
Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe de pompoenblokjes met de olie en een beetje zout en peper in een kom. Schep goed door elkaar en spreid de blokjes samen met de walnoten uit op een bakblik. Rooster de pompoen en noten 10 min. in de oven. Laat ze even afkoelen. Houd 1/3 van de noten apart, hak 2/3 grof.

Verhit de boter in een koekenpan en bak de ui en knoflook zachtjes ± 3 min. Voeg de bloem toe, meng goed en bak de bloem 1 min. mee. Schenk de melk in de pan, roer goed en bak de bloem 1 min. mee. Schenk de melk in de pan, roer goed en laat het mengsel binden tot een deegbal, keer deze halverwege. Doe de bal in een kom en laat ± 10 min. afkoelen. Doe het gehakt, vijfkruidenpoeder, 2/3 van de vijgreepjes, pompoen, eieren en de grof gehakte walnoot erbij en meng alles goed tot een stevig gehaktdeeg. Hoe beter je kneedt, hoe beter de binding in het gehaktbrood.

Breng het deeg op smaak met zout en peper. Vet de cakevorm in en duw het gehakt stevig in de vorm. Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden noten en stukjes vijg. Dek het gehaktbrood af met aluminiumfolie en leg hierop een gewicht, bijv. een andere bakvorm gevuld met water. Het gewicht zorgt ervoor dat het brood stevig wordt.

Verlaag de oventemperatuur naar 180°C en bak het brood in ± 50 min. gaar, Verwijder de laatste 15 min. het gewicht en de aluminiumfolie, zodat het brood bruin kan worden.

KRUIDENCOUSCOUS MET APPEL EN TAUGÉ

Doe de couscous in een kom, schenk er 200 ml kokend water en dek af met plastic folie.

Doe de koriander, munt ev.t. groene peper, olijfolie, het citroensap en 1 tl zeezout in een blender en meng. Schep de couscous los met een vork, schep het kruidenmengsel, de bosui, taugé en appel erdoor en server.

Laat het brood ± 15 min. afkoelen in de vorm en snijd er plakken van. Je kunt het brood ook eerst op een (snij)plank storten.

POMPOENMEATLOAF MET VIJGEN EN KRUIDENCOUSCOUS
In je voorraad
  • 2 el olijfolie
  • 50 gr boter + extra voor het invetten
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst

Kruidencouscous met appel en taugé

  • 3 el olijfolie
Ingrediënten
  • ½ oranje (fles)pompoen, in blokjes van 2 cm
  • 150 gr gepelde walnoten
  • 50 gr rijstebloem (Bambix)*(1)
  • 100 ml melk
  • 500 gr lamsgehakt
  • 1½ tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 150 gr gedroogde vijgen, in reepjes
  • 2 eieren

*(1) Rijstebloem is fijn gemalen rijst. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels maar kan ook thuis gemaakt worden door rijst te bakken en te malen in een blender of koffiemolen. Je kan ook terecht bij de supermarkt voor een pak Bambix.

Kruidencouscous met appel en taugé

  • 200 gr couscous
  • Hand verse koriander
  • Hand verse munt
  • Evt. 1 groen peper, grof gehakt
  • 3 el citroensap
  • 4 bosuitjes, in schuine ringetjes
  • Hand taugé
  • Appeltje in dunnen schijfjes
Keukengerei
  • Oven
  • Cakevorm van 1½ l inhoud
  • Kom
  • Bakblik
  • Aluminiumfolie
  • Vershoudfolie
  • Blender
Bron

Delicious Magazine

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram