RICOTTA-BALSAMICOTAART MET OERTOMATEN

RICOTTA-BALSAMICOTAART MET OERTOMATEN

voor 4 personen
Aan de slag!

Deze taart staat of valt met de smaak van de tomaten. Ga dus in het ‘seizoen’ (augustus-september), bijvoorbeeld op de markt, op zoek naar mooie ‘wulpse’ pomodori en oertomaten. Als ze een beetje groen zijn: geen probleem! Zolang ze niet uit een Nederlandse kas maar bijvoorbeeld uit de buurt van Salerno(Zuid-Italië) komen zal er een mooie mix van kleuren en smaak(zoet en zuur) op je bord ontstaan. 

Leg de velletjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een grote deeglap. Bekleed hiermee de bodem en rand van de taartvorm, snijd de rand bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet 30 min. in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Leg een vel bakpapier op de deegbodem en strooi hierop een blinde vulling (bijv. ongekookte rijst, peulvruchten of een speciale steunvulling). Bak de deegbodem 10-12 min. in de oven, verwijder het papier en de blinde vulling en bak de deegbodem nog 10-12 min. tot hij goudbruin en droog is. Neem uit de oven en laat afkoelen.

Smelt intussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de bosui 5-6 min. tot hij  zacht en lichtbruin is. Voeg de balsamico en suiker toe en laat al roerend 1 min. karamelliseren.

Strooi de bosui over de deegbodem en verdeel er dotjes ricotta over. Klop de eieren met de room, pecorino en wat zout en peper en schenk in de deegbodem. Bak de taart 25-30 min. in de oven, of tot de vulling net gestold is. Neem uit de oven en laat 10 min. rusten in de vorm.

Breng de taart over op een schaal. Verdeel de plakjes tomaat erover en bestrooi met basilicum. Sprenkel er wat olie over en serveer.

RICOTTA-BALSAMICOTAART MET OERTOMATEN
In je voorraad
  • 30 g ongezouten boter
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • Extra vergine olijfolie
Ingrediënten
  • 7-8 velletjes diepvries deeg voor hartige taart, ontdooid
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 100 g ricotta
  • 4 eieren
  • 125 ml slagroom
  • 40 g geraspte pecorino
  • 400 g gemengde tomaten (van oude rassen), in dunne plakjes
  • Basilicumblaadjes
Keukengerei
  • Taartvorm met (ribbelrand en) losse bodem van 24 cm Ø, ingevet
  • Oven
  • Bakpapier
  • Koekenpan
Bron

Delicious Magazine

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram