SHAKSHOUKA MET GEPOCHEERD EI EN LAMSGEHAKTBALLETJES

voor 4 personen
Aan de slag!

‘Shakshouka betekent ‘alles door elkaar’. Meestal wordt dit Midden-Oosterse gerecht als ontbijt gegeten, zonder gehaktballetjes. Ik voeg lamsgehaktballetjes toe om het voedzamer en nog lekkerder te maken. Zorg ervoor dat de eierdooiers vloeibaar blijven en geef er royaal naan of Turks brood bij om in de saus de dippen.’

Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe de helft van de ui erin en bak ze 1-2 min. Voeg de helft van de knoflook en 1 el harissa toe en bak alles 1-2 min. tot het geurt. Roer de kaneel, de tomaten en de bouillon door de ui en de knoflook en voeg zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Draai het vuur laag en laat de saus ± 30 min. zachtjes pruttelen.

Meng intussen in een kom het gehakt met de koriander, het broodkruim, de overgebleven ui en 1 el harissa. Voeg zeezout en versgemalen peper naar smaak toe en vorm van steeds een eetlepel lamsgehakt walnoot-grote balletjes. Leg ze tot gebruik in de koelkast.

Verwarm oven voor op 200° C. Verhit in een koekenpan 1 el olie op halfhoog vuur en bak de helft van de gehaktballetjes 3-4 min., keer ze regelmatig tot ze rondom bruin en bijna gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak de rest van de balletjes op dezelfde manier in de overgebleven olie.

Verdeel de gehaktballetjes in de ovenschaaltjes of leg ze in de grote ovenschaal en giet de hete tomatensaus erover. Maak in het midden van elk schaaltje een kuiltje en breek er een ei in. Maak in de grote ovenschaal 4 kuiltjes in de tomatensaus. Zet de schaaltjes op een rooster in de oven en bak 8-10 min. tot het eiwit net gaar is en de dooiers nog vloeibaar zijn.

Serveer de shakshouka met het naan of Turks brood.

In je voorraad
  • 2 tenen knoflook, zeer fijngesneden of geperst
  •  1 ui, fijngesneden
  • 60 ml olijfolie
  • 310 ml runderbouillon
Ingrediënten
  • 2 el harissa *(1)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gr
  • 500 gr lamsgehakt
  • 2 el fijngesneden korianderblaadjes + extra takjes
  • 100 gr vers broodkruim, voor erbij
  • 4 eieren
  • Turks brood, voor erbij

*(1) Harissa is pittige Tunesische chilipasta gemaakt van gedroogde chilipepers en specerijen. Te koop bij grotere supermarkten en Midden-Oosterse winkels.

Keukengerei
  • 4 ovenschaaltjes van 500 ml inhoud of 1 ovenschaal van 1½ liter inhoud
  • Koekenpan
  • Kom
  • Keukenpapier
Bron

DELICIOUS MAGAZINE

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram