SPRUITENSTAMPPOT MET GEHAKTBALLEN VAN OMA

SPRUITENSTAMPPOT MET GEHAKTBALLEN VAN OMA

voor 2 personen
Aan de slag!

Begin met het kruiden van het gehakt door de gesnipperde ui, fijngehakte peterselie, kerrie- en paprikapoeder, ei, broodkruim, zout en peper samen in een kom te doen. Kneed het tot een stevig geheel en maak er daarna 2 mooie stevige gehaktballen van.

Kook de aardappels in ruim kokend water met een snuf zout in circa 20 min. beetgaar. Maak in de tussentijd de spruiten schoon en halveer ze.

Bak nu de spekblokjes zonder olie of boter in een steelpan in 3-4 min knapperig. Neem de ‘kaantjes’ (uitgebakken spekjes) vervolgens uit de pan maar bewaar het vet. Leg ze op wat keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken.

Bak in een koekenpan met 2 el olijfolie de gehaktballen bruin op hoog vuur. Draai vervolgens het vuur laag en doe een deksel op de pan maar zorg dat deze niet volledig is afgesloten. Keer ze na 5 minuten om.

Roerbak de gehalveerde spruitjes 5-7 minuten in het overgebleven spekvet. Voeg aan het einde 1 eetlepel honing toe zodat het gaat karamelliseren. Zo krijgen de spruiten een wat minder bittere toon. Let wel op: doe de honing niet langer dan 1 min. in de pan want anders verbrandt het.

Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan samen met de spruitjes, een scheut melk, de spekblokjes en een klont boter. Stamp met behulp van een stamppotstamper tot een geheel. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat en serveer met de gehaktballen.

Mocht je het lekker vinden kun je altijd een scheutje witte wijnazijn of mosterd toevoegen.

SPRUITENSTAMPPOT MET GEHAKTBALLEN VAN OMA
In je voorraad
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1 ei
  • 1 el broodkruim of paneermeel
  • Olijfolie
  • Peper en zout

STAMPPOT

  • Roomboter
  • Nootmuskaat
  • Zout en peper
  • Optioneel: Witte wijn azijn & Mosterd
Ingrediënten

GEHAKTBALLEN

  • 250 gr half-om-halfgehakt
  • Verse peterselie, fijngesneden
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder

STAMPPOT

  • 500 gr kruimige aardappels, schoongemaakt
  • 200 gr spruitjes
  • 125 gr spekblokjes
  • Melk
Keukengerei
  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Kookpan met dikke bodem
  • Stamppotstamper
Bron

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram