SURINAAMSE BAMI MET SAMBAL JEANETTE & ZOETZUUR

voor 4 personen
Aan de slag!

Surinaamse bami moet je eigenlijk wel serveren met een Surinaamse sambal. Maar vind je dat een tikkie te gewaagd, dan kun je ‘m natuurlijk ook weglaten of kiezen voor een mildere sambal, zoals een simpele oelek.

Toch zelf maken? Trek plastic handschoenen aan, snijd de pepers fijn en meng door elkaar. Verwarm de azijn in een steelpan. Doe de pepers in een schone glazen pot en schenk de hete azijn erop. Sluit af en bewaar op kamertemperatuur.

Zoetzuur

Verwarm in een steelpannetje de azijn, water, suiker en het zout totdat het volledig is opgelost.

Halveer de sjalot en snij net als de snackkomkommers in dikke plakken. Doe de groente in een kom en voeg de nog warme marinade toe. Zet opzij tot het moment van serveren.

De Bami

Breng een pan water met zout aan de kook. Pluk het vlees van de kip. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd de helft van de bladselderij fijn. Doe de mie in het kokende water, zet het vuur uit, laat 4 minuten wellen, haal los en spoel koud.

Verkruimel de trassi. Verhit de wok, voeg een scheut olie toe. Bak de trassi. Voeg de ui, knoflook en selderij toe. Roerbak. Verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Voeg driekwart van de geplukte kip toe. Snijd de paksoi grof, toe aan de wok en bak mee. Voeg een scheutje water toe, gevolgd door de mie. Zet het vuur uit en breng op smaak met zoete en zoute ketjap.

Snijd de overige bladselderij. Schep de bami in kommen of op borden en verdeel de overgebleven kip erover. Bestrooi met bladselderij en schep er een klein beetje sambal op.

In je voorraad
  • 1  ui
  • 3 teentje knoflook
  • zonnebloemolie
  • 1  bouillonblokje
  • 1 scheutje water

Zoetzuur

  • 6 el witte wijnazijn
  • 2 el water
  • 1 tl zout
  • 2 el suiker
Ingrediënten
  • ½ gebraden kip (of kippendijen)
  • 1 bos bladselderij
  • 400 g eiermie
  • 1/2 tl trassi
  • 1 struik paksoi
  • ketjap manis naar smaak
  • ketjap asin naar smaak
  • madame-Jeanettesambal 

Sambal zelf maken?

  • 100 g adjuma pepers
  • 100 g madame Jeanette pepers
  • 200 ml azijn
  • zout

Zoetzuur

  • 6 Snackkomkommers, in dikke plakken
  • 2 sjalotten, gehalveerd en in dikke plakken
Keukengerei
  • wok
  • steelpan
  • kommetje voor zoetzuur

als je zelf sambal gaat maken:

  • plastic handschoenen 
  • schone glazen (weck)pot
Bron

24Kitchen

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram