TOFFEETAART MET HAZELNOOT, DADELS & PEER
voor 8 personenAan de slag!
Doe voor het deeg de bloem, poedersuiker en snuf zout in een kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf de boter met je vingertoppen in de bloem tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Je kunt dit ook doen in de keukenmachine of met de mixer; doe het daarna over in een kom.
Meng het ei met het citroensap en het ijskoude water. Maak een kuiltje in het bloemmengsel en giet hier het eimengsel in. Meng het met een hand tot een samenhangend deeg. Lijkt het deeg te droog, voeg dan een extra eetlepel water toe. Kneed het deeg zodra het begint te plakken voorzichtig tot een bal, wikkel de bal in plasticfolie en laat minstens 15 min. in de koelkast rusten. Doe voor de vulling de gesneden dadels en melk in een pan. Breng aan de kook, haal van het vuur en laat 30 min. weken.
Smeer de taartvorm in met boter en bestuif hem met bloem (klop het overtollige eruit).
Verwarm voor de toffeesaus de suiker, boter en slagroom in een pan op laag vuur tot de boter gesmolten is en het mengsel glad. Draai het vuur omlaag en laat 5 min. zachtjes bubbelen en inkoken. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180° C. Zet een bakplaat in de oven om op te warmen. Zet de quichevorm klaar. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit en bekleed hiermee de quichevorm. Snijd de randen netjes bij en prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Schil de peren, snijd in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd ieder kwart over de lengte in tweeën. Leg ze in een waaiervorm op de deegbodem. Druppel er 4 el toffeesaus overheen en zet in de koelkast.
Pureer het dadelmengsel tot een grove puree. Doe de puree in een kom en voeg de zachte boter, vanille, bloem, zuiveringszout, het amandelmeel, de eieren, suiker en melasse toe. Klop met de mixer tot alles net is gemengd. Roer de gehakte noten erdoor. Verdeel het dadel-notenmengsel gelijkmatig over de peren. Bak de taart 40-45 min. op de hete bakplaat tot de vulling omhoog is gekomen en bruin is geworden. Laat 10 min. staan voordat je ‘m uit de vorm haalt. Serveer de taart warm met de rest van de toffeesaus.
In je voorraad
- 200 gr bloem
- 100 gr koude boter, in blokjes van 1 cm
- 1 ei, losgeklopt
- 2 el ijskoud water
- 1 tl citroensap
- 2 el poedersuiker
Vulling
- 100 gr bloem
- 50 gr zachte boter
- 2 eieren
Toffeesaus
- 50 gr boter
Ingrediënten
- 1 tl citroensap
Vulling
- 200 gr ontpitte dadels, grof gesneden
- 150 ml volle melk
- 3 rijpe peren, 500 gr in totaal
- 1 tl vanille-extract
- 50 gr amandelmeel
- 100 gr lichtbruine basterdsuiker
- 100 gr blanke hazelnoten, grof gehakt
- 1 tl bakpoeder
- Melasse (stroperige vloeistof verkregen uit het kooksel van suikerriet/suikerbiet)
- Snuf zuiveringszout
Toffeesaus
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 250 ml slagroom
Keukengerei
- Oven
- Quichevorm van 25 cm Ø en 3½ cm diep, met losse bodem, ingevet
- Optioneel: keukenmachine of mixer
- Kom
- Plasticfolie
- Bakplaat
Bron
Delicious Magazine