OP FOODSAFARI DOOR KAAPSTAD & OMSTREKEN

Jarryds espresso bar + eatry

Als je het niet als eindbestemming ingevoerd hebt binnen google-maps of hebt opgegeven aan je Uberdriver is de kans groot dat je deze ontbijt/lunchtent straal voorbij rijdt. Zonde want Jarryds is meer dan de moeite waard om voor te stoppen! En dat blijkt wel in het weekend wanneer de sportieve bewoners van Seapoint zich na hun workout naar dit tentje haasten om er te ontbijten of lunchen. Geen zin om in de rij te moeten staan? Plan je bezoek dan doordeweeks. Tip: Jarryds is ideaal om je dag te beginnen om vervolgens door te rijden naar de stranden van Camps Bay.

Het menu bevat uitsluitend gerechten die worden bereidt met lokale en seizoensgebonden producten. Denk aan smoothies van vers fruit, kokosnootgranola, gerookte zalm met rösti chips en avocado on toast. Let wel op: avocado’s zijn in de zomer schaars vanwege het gebrek aan water om ze te verbouwen. Wees er dus op voorbereidt dat je bij je bestelling ‘nee’ verkocht kan krijgen. Gelukkig is er meer dan genoeg ander lekkers om uit te kiezen.

Clarks

Clarks voelt voor ons als een trefpunt waar mensen van verschillende zowel etnische, culturele als professionele achtergronden elkaar treffen. Dit geldt ook voor de staf die op een relaxte en informele manier met zowel de klant als elkaar omgaan. Of je nou wil ontbijten terwijl je rustig de krant leest of behoefte hebt aan een biertje en een luisterend oor na een lange dag op werk: Clarke’s is the place to be! Het voelt haast of je bij een van je vrienden aan de keukentafel aanschuift. Qua eten kan je er terecht voor ontbijt, lunch, borrel, diner en alles daar tussenin.

Yours Truly (Long- & Kloofstreet)

De dag loopt op z’n einde, de hoogste tijd dus om een goede spot te zoeken om van de adembenemende zonsondergang te kunnen genieten. Op de levendige Kloof street is er geen gebrek aan leuke bars maar Your’s Truly steekt er met kop en schouders boven uit. Letterlijk dan, want op het dakterras heb je een perfect zicht op de ondergaande zon terwijl je geniet van een lokaal biertje, glas wijn of cocktail en fingerfood.

Loading Bay

Restaurants die onze twee grote liefdes, interieur(design) en (lekker) eten, feilloos weten te combineren hebben bij ons een streepje voor. We waren dan ook extra blij toen we via een Zuid-Afrikaanse foodblog op de Loading Bay stuitte. Het restaurant maakt deel uit van een creative hub die initiatieven bij elkaar brengt die zich bezig houden met duurzaamheid en fair trade. Je kan er naast flexwerken, een goede kop koffie of een bowl met yoghurt & vers fruit ook terecht voor designerkleding en verfijnde huishoudelijke en cosmetische producten. Oh en voor de zoetekauwen raden we van harte de pancakes aan!

Truth Coffee Roasting

Wat ons betreft is een trip naar Kaapstad niet compleet zonder een bezoek aan Kasteel de Goede Hoop. Maar voordat je begint aan de geschiedkundige opfrisbeurt over de rol van de Nederlanders in Zuid-Afrika, is het zaak om goed te ontbijten. Het is namelijk niet zo dat je met een uurtje weer buiten staat… Daarom is het wel zo fijn dat de nr 1 coffee spot van de stad: Truth, op loopafstand van het VOC-fort ligt.

Niet de grootste koffiedrinker? No problem! Met een goed uitgebalanceerde kaart die zich laat kenmerken door zijn perfecte prijs/kwaliteit verhouding, is er voor ieder wat wils. Oh en voor we het vergeten: al dit smakelijks wordt geserveerd in een eclectische steam-punk setting (hun eigen woorden). ‘Een wat?’ Ja, je leest het goed. De bar ziet eruit alsof je in een tijdsmachine bent gestapt die je getransporteerd heeft naar het wilde westen waar de Industriële revolutie net zijn intrede gedaan heeft gedaan. Meer dan de moeite waard wat ons betreft en een ervaring die je altijd bij zal blijven!

The (secret) Gin bar

Om met de woorden van Paul Jambers te spreken: Overdag doet dit adres dienst als chocolatier maar s’avonds transformeert het in The Secret Gin Bar. Het adres is echter gewoon te vinden op Google wat de vraag doet reizen: wat maakt het dan zo ‘secret’? De verklaring is heel simpel: bij aankomst tref je een pikdonkere chocolatier aan met een incognito portier die doet voorkomen dat hij de schoonmaker van dienst is. Na een goedkeurend knikje kan je via de keuken doorlopen naar de verscholen knusse binnentuin welke ingericht is met een paar tafeltjes. Zoek een plaatsje, laat je adviseren wat voor gin bij jou past en vergaap je aan het jongen hippe publiek.

Alle tafeltjes bezet? Volg de trap naar de eerste etage naar een oude balzaal die omgetoverd is tot een levendige bar. Borrelen tot in de late uurtjes gegarandeerd! 

Hoghouse (Beer BBQ Bread)

Zuid-Afrikanen staan te boek als échte carnivoren! Van biltong (gedroogd vlees) tot boboti (kruidige gehaktschotel) en tal van gerechten rechtstreeks van de braai. Ondanks dat deze authentieke manier vlees bereiden Zuid-Afrikanen in het bloed zit, is het toch lastig om als buitenstaander een braai bij te wonen omdat dit altijd in familiare kring plaatsvindt. Mogen we dan stellen dan Zuid-Afrikanen niet gastvrij zijn: allesbehalve zelf. De mogelijkheid tot ‘invallen’ of te wel onverwacht binnenstappen is niet mogelijk omdat alle privé-domeinen met behulp van grote hekken  afgeschermd worden van de criminele buitenwereld.

Heb je nou geen Zuid-Afrikaanse ’local’ die je tot je vriendenkring kan rekenen maar wil je toch het authentieke gevoel van een braai ervaren? Breng dan een bezoek aan Hoghouse! Om deze brouwerij en barbecue-specialist te kunnen bereiken moet je eerst op afreizen naar een buurt die toeristen normaliter niet aan zouden doen tijdens hun bezoek aan Kaapstad. Na zowel twee portiers en twee toegangshekken te hebben gepasseerd kom je aan bij een liefelijk maar hufterproof restaurant waar je kan genieten van al het lekkers wat de Zuid-Afrikaanse vlees-bereidinggilde door de jaren heen heeft geperfectioneerd! Dit gecombineerd met heerlijke lokaal geproduceerde bieren én hot-sauces die je uitgeserveerd worden door buurtbewoners. Hoghouse staat voor ons symbool voor het huidige Zuid-Afrika: een mengelmoes waar blank en zwart elkaar accepteren, appreciëren en van elkaar leren! Een echte aanrader, vooral als je van stoer voer houdt!

Hallelujah & The power and Glory (Kloof nek Road)

Ondanks het feit dat tijdens het schrijven van deze tips we er achter kwamen dat ons favoriete restaurant van Kaapstad permanent gesloten is, mag hij niet aan deze lijst ontbreken. Hallelujah, een piepklein Aziatisch finger food restaurant met uitmuntende cocktails, geserveerd door kundig en vrolijk personeel, is opgezet door voormalige medewerkers van de Potluck club (Old Biscuit Mill). Hun lijfspreuk: verandering van spijs doet eten. Zowel letterlijk als figuurlijk omdat de tijdelijke aard van hun restaurants de eigenaren de kans geeft om elke keer een andere keuken en locatie eigen te maken. Loopt het huurcontract af dan is tijd voor een nieuw avontuur! Houd daarom locale foodblogs als http://www.eatout.co.za/ in de gaten om er achter te komen wat de volgende locatie zal zijn waar deze culinaire masterminds neer zullen strijken.

Betekent dit dan dat je Kloof Nek Road links moet laten liggen? Alles behalve! Want al mag Hallelujah dan gesloten zijn, een borrel op een van de voor ons meest gezellige hoekjes van Kaapstad slaat niemand toch af? Bij The power and Glory geniet je tussen de locals, die een pitstop hebben gemaakt op weg van werk naar huis, van lokaal wijn of bier en de ondergaande zon. Begint je maag te knorren breng dan een bezoek aan de aan de overkant gelegen taqueria El Burro of laat je met een Uber afzetten op de nabij gelegen Kloofstreet.

Locatie

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram