BLOEDSINAASAPPELTAARTJES MET VANILLEHANGOP
voor 6 personenAan de slag!
VANILLEHANGOP
Laat voor de vanillehangop de yoghurt een nacht (minimaal 8 uur) in een theekdoek in een (bol)zeef uitlekken boven een pan. Sla de slagroom mbv een staafmixer tot yoghurtdikte en schep de hangop erdoor. Voeg de poedersuiker, het vanillemerg, limoensap en de -rasp toe en spatel voorzichtig door elkaar.
Meng voor de taartbodem 1 ei met alle overige ingrediënten met de hand of in de keukenmachine zo snel mogelijk tot een soepel deeg. Druk het deeg op een dun met bloem bestoven werkblad tot een platte schijf en leg afgedekt 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170° C. Rol het deeg op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een grote lap van ½ cm dikte en 28 cm ⌀. Leg het deeg voorzichtig in de vorm, druk goed aan. Snijd de rand netjes bij. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg er een flink stuk bakpapier op en vul met de steunvulling. Of verdeel het deeg in 6 gelijke platen schijven en rol die iets groter uit dan je vormpjes. Werk net zo als bij de grote vorm.
Vak de bodem 25-30 min. (de kleintjes 18-20 min.) in de oven. Verwijder het bakpapier met de steunvulling. Bestrijk de bodem(s) met het losgeklopte ei en bak ze nogmaals 3-5 min. tot het laagjes stevig is. Laat de bodem iets afkoelen, neem voorzichtig uit de vorm en zet op een mooie taartschaal. Laat ± 1 uur geheel afkoelen.
Meng intussen voor de vulling de eieren, dooiers en suikers samen met al het citrussap en -rasp tot een glad mengsel in een grote kom. Verwarm de slagroom en laat de boter hierin smelten. Klop eerst een deel van het warme roommengsel bij het eimengsel in de kom, zodat het al iets warmer wordt. Giet dan de rest van het roommengsel erbij. Zet de kom boven een pan met kokend water, zorg dat de bodem van de pan het water niet raakt. Klop het eimengsel 5-10 min. totdat het mengsel mooi dik bindt. Blijf continu met een spatel roeren. Neem van het vuur en giet voorzichtig in de afgekoelde deegbodem(s). Dek af met plasticfolie en laat rusten in de koeling.
Snijd met een scherp mes de schil met het wit van de bloedsinaasappels en snijd ze in plakjes. Beleg de taart(jes) met de sinaasappelplakjes. Serveer met de vanillehangop.
In je voorraad
- 50 gr poedersuiker
- 175 gr bloem
- 100 gr suiker
- 225 gr suiker (vulling)
- 200 gr boter (vulling)
Ingrediënten
- ½ l boerenyoghurt
- 150 ml slagroom
- Het merg van 1 vanillestokje
- Rasp en sap van 1 limoen
Taartbodem
- 80 gr amandelmeel (optioneel, gebruik anders bloem)
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- ½ tl kardemompoeder
- 2 eieren
Vulling
- 2 eieren
- 8 eierdooiers
- Sap en raps van 3 bloedsinaasappels + 3 sinaasappels voor de garnering
- Rasp en sap van 1 limoen
- Sap van een ½ citroen
- 200 ml slagroom
Keukengerei
- Staafmixer
- Keukenmachine
- Deegroller
- Bakparels of rijst als steunvulling
- Oven
- Bakvorm van 28 cm ⌀ of 6 kleine vormpjes
Bron
Delicious Magazine