CUSTARD-LIMOENTAART MET MERENGUE
voor 8 personenAan de slag!
Zet de oven aan op 180°C. Smeer de quichevorm (van 22 à 23 cm. doorsnee en ongeveer 3,5 cm. hoog) in met boter en bestuif hem met bloem (klop het overtollige eruit).
Meng de ingrediënten voor het deeg en druk dat met de rug van je gekromde vingers uit over de bodem en tegen de rand. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet hem 15 min. in de oven.
Was de limoenen, rasp de schil en pers het sap eruit (max. 1,5 dl. sap). Klop de eieren met de suiker, limoensap en de rasp door elkaar tot een glad geheel.
Neem de vorm uit de oven en druk het deeg met de achterkant van een vork naar beneden en ook aan de zijkanten wat tegen de rand omhoog.
Schenk het ‘custard’-mengsel in de voorgebakken deegvorm en bak de taart ongeveer in 30 min. af. Controleer of hij gaar is door er met een saté-prikker in te stekken en kijk of er dan geen deeg meer aan blijft zitten. Haal hem uit de oven, laat afkoelen en begin met het maken van de merengue. Deze zal namelijk smelten als je taart nog warm is.
Merenguebeslag
Merengue maken vereist kennis lees daarom van tevoren deze tip:. 1. Weeg je ingrediënten zorgvuldig af, ook de eiwitten, want niet alle eieren zijn even groot. Verse eieren op kamertemperatuur geven het beste resultaat; je kunt ze mooi luchtig en volumineus opkloppen en ze blijven stabieler tijdens het bakken. 2. Oefen geduld als je de suiker geleidelijk aan het eiwit toevoegt. Elke eetlepel suiker moet eerst opgelost zijn voor je de volgende schep erbij doet. 3. Klop het merenguebeslag niet te lang. Het is klaar als het dik is, glad en glanst en er geen suikerkorrels meer in zitten. Dat kun je controleren door een beetje van het beslag tussen je duim en wijsvinger te wrijven.
Zet de oven op de hoogste grillstand. Klop met een mixer of keukenmachine op de hoogste stand het eiwit tot zich zachte pieken vormen. Voeg telkens 1 eetlepel suiker toe, klop tot de suiker is opgelost en voeg dan pas de volgende schep suiker toe. Schraap de wanden van de kom schoon nadat alle suiker is toegevoegd en klop nog ±10 min. of tot het mengsel dik is en glanst. Meng de maïzena en azijn in een kleine kom tot een glad papje. Voeg het maïzena mengsel toe aan het eiwitmengsel en klop tot alles goed is gemend.
Lepel het merenguebeslagover de custerd-limoentaart en maak me een lepel mooie pieken. Zet vervolgens de taart 2-3 min. onder de grill of tot de pieken van de merengue goudbruin zin. Je kunt ook een kleine keukenbrander gebruiken. Laat afkoelen et voilà!
In je voorraad
Deeg
- snufje zout
Merengue
110 ml eitwit (± 4 eieren)
165 gr fijne kristalsuiker
1 tl maïzena
1 tl blanke azijn
Ingrediënten
Deeg
- snufje zout
- 150 gr. bloem
- 75 gr. donkere basterdsuiker
- 110 gr. koude boter
Vulling
- 3 grote eieren
- 125 gr. suiker
- 4 limoenen
- Gezeefde poedersuiker
Keukengerei
- Quichevorm (van 22 à 23 cm. doorsnee en ongeveer 3,5 cm. hoog)
- Kom
- Oven
- Optioneel: kleine keukenbrander
- Mixer of keukenmachine
- Kom
Bron
Donna Hay - Brilliance