DADELCAKE MET TOFFEESAUS & PISTACHEKARAMEL

DADELCAKE MET TOFFEESAUS & PISTACHEKARAMEL

voor 6 personen
Aan de slag!

Verwarm de oven met 180 C.
Vet een vierkant cakeblik in van zo’n 20 cm. Doe de dadels in een kom en giet het kokende water erbij. Laat 10 minuten staan of totdat het water helemaal is opgenomen. Klop met een elektrische mixer met klopper de boter en basterdsuiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elk ei door. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, voeg de melk en de dadels toe en roer tot beslag egaal is. Giet het beslag in de bakvorm en bak ongeveer 40 a 50 minuten in de oven, tot de cake goudbruin is en sate prikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en laat om de vorm het afkoelen terwijl je de saus maakt.

Bekleed voor de pistachekaramel een bakplaat met bakpapier en verdeel de noten over het papier. Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op matig vuur. Roer niet, anders zal de suiker kristalliseren; houd de pan een beetje scheef als de suiker langs de rand sneller bruin wordt dan in het midden. Giet, als de suiker egaal is verkleurd tot een lichte karamel, over de noten en laat 10 minuten harden. Breek de karamel in ongelijke stukken.

Doe voor de kardemom- toffeesaus alle ingrediënten in een steelpan met dikke bodem. Laat de suiker op een laag vuur oplossen en zet dan het vuur is hoger. Laat de saus 5 minuten indikken en donkerder kleuren. Serveer de warme dadelcake met de hete toffeesaus en roomijs en wat stukken pistachekaramel.

DADELCAKE MET TOFFEESAUS & PISTACHEKARAMEL
In je voorraad

DADELCAKE

  • 80 ml kokend water
  • 100 gram boter
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 175 gram patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder

PISTACHEKARAMEL

  • 100 gram fijne kristalsuiker

KARDEMOM-TOFFEESAUS

  • 200 gram boter, in blokjes
  • 350 gram donkerbruine basterdsuiker
Ingrediënten

DADELCAKE

  • 200 gram ontpitte dadels, fijngesneden
  • 60 ml melk

PISTACHEKARAMEL

  • 75 gram gepelde pistachenoten, fijngehakt

KARDEMOM-TOFFEESAUS

  • 250 ml room ( 35% vet )
  • 1/4 tl kardemom, gemalen
Keukengerei
  • Oven
  • Vierkant cakeblik van +/- 20 cm
  • Elektrische mixer met klopper
  • Satéprikker
  • Bakplaat met bakpapier
  • Kookpannetje
Bron

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram