GADO GADO: GROENTENSALADE MET PINDASAUS EN TEMPEH
voor 4 personenAan de slag!
Pindasaus
Bak de sjalotjes en de knoflook in de olie lichtgeel. Voeg onder voortdurend roeren de sambal, pindakaas en het citroensap toe en laat op laag vuur pruttelen. Blijf roeren om aankoeken te voorkomen. Voeg wat water toe als de saus te dik wordt. De saus mag niet te dik en ook niet te dun zijn. Breng zo nodig op smaak met de suiker en wat zout.
Groenten
Kook de groenten afzonderlijk ongeveer 3 min. in licht gezouten water beetgaar en knapperig. Schep de groenten uit de pan (met bijv. een schuimspaan), laat ze uitlekken in een vergiet en zet ze apart. Laat het water steeds koken voordat je de nieuwe groenten erin doet. Blancheer (kort koken) de taugé 1 min. in kokend water.
Garneren
Schep de groenten in het midden van een serveerschaal. Leg daarbovenop de partjes ei, de gefrituurde tahoe, de komkommer en de aardappel. Schep de pindasaus als laatste over de groenten. Maak het gerecht af met de gebakken uitjes. Serveer met witte rijst of longtong (kleefrijst), kroepoek en sambal. Ook lekker bij de net op de barbecue gegrilde sateetjes!
Nog wat over? Doe net als wij en neem de Gado Gado-salado de volgende dag lekker mee naar je werk als lunch!
In je voorraad
- 4 sjalotjes of 1 middelgrote ui
- Teentjes knoflook, geperst (of 2 tl knoflookpoeder)
- 2 el olie
- 1½ tl sambal oelek
- Zout
- Optioneel: 1 el suiker of stukje goela djawa (palmsuiker)
Ingrediënten
Pindasaus
- 4 el pindakaas met nootjes
- 1 el citroensap
Groenten
- ½ spitskool of witte kool, fijngesneden
- 200 gr sperziebonen, in stukken gesneden
- 200 gr spinazie
- 200 gr taugé, staartjes verwijderd
Garnituur
- 2 eieren, hardgekookt en in partjes gesneden
- 250 gr tempeh (koek van gefermenteerde sojabonen)
- 1/2 komkommer met schil, in schijfjes
- 4 el gebakken uitjes
- 1 pak kroepoek
- Witte rijst of longtong (kleefrijst)
- Optioneel: limoen, radijsjes
Keukengerei
- Schuimspaan
- Kookpan
- Steelpan
Bron
Indische keukengeheimen - Jeff Keasberry