GESTOOMDE ZEEBAARS & HARICOTS VERTS MET WITTE WIJN
voor 4 personenAan de slag!
Meng in een kom de helft van het vanillezaad met de citroenrasp en de olijfolie. Wrijf deze marinade over de visfilets en in het ingekerfde vel.
Breng een grote pan met water en zout aan de kook en doe daarin het teentje knoflook. Laat het 3 min. koken en leg dan de visfilets naast elkaar in een vergiet, stoommandje of stoompan en gooi de boontjes in het water. Zet de stoommand op het kokende water, zorg dat de vis en het water elkaar niet raken – het wil alleen maar van de stoom genieten – en leg er een deksel op. Wanneer het water weer aan de kook is, hebben zowel de boontjes als de vis 3-4 min. nodig om gaar te worden. Dikke visfilets kunnen wat langer nodig hebben, begin daar dan mee voor de boontjes het water ingaan. Met de punt van een mes kun je controleren of ze gaar zijn.
Zet een andere pan op hoog vuur met daarin de wijn, het resterende vanillezaad en de vanillestokjes. Laat de vloeistof tot de helft inkoken en schenk er dan de room bij. Verwijder de knoflook uit de pan met boontjes, pureer het en roer het door de roomsaus.
Laat de saus verder inkoken tot hij mooi op de achterkant van een lepel blijf liggen. Breng de saus op smaak met zout en peper en serveer hem zonder de vanillestokjes bij de vis. Bestrooi alles met de selderijblaadjes of kervel.
Probeer dit eens: wanneer je na het verwijderen van de vanillestokjes de saus met de staafmixer opklopt, krijg je een dik cappuccino-effect, wat de saus zowel qua uitstraling als structuur mooi maakt.
Of dit: soms maak ik het iets machtiger door wat nieuwe aardappelen schoon te boenen en in het stomende water gaar te koken. Daarna volg ik het recept en gebruik hetzelfde water om de boontjes in te koken.
In je voorraad
- 2 el extra vergine olijfolie
- Zeezout
- 1 teentje knoflook, gepeld
- 1 wijnglas witte wijn
- Vers gemalen zwarte peper
Ingrediënten
- 2 vanillestokjes, zaad eruit geschraapt
- Rasp van 1 citroen
- 4 zeebaarsfilets à 225 gr, vel ingekerfd
- 4 handjes haricots vers, uiteinden verwijderd
- 150 ml slagroom
- Gele bladeren van een bleekselderij of kervel
Keukengerei
- Kom
- Staafmixer
- Steelpannetje
- Kookpan met deksel
- Vergiet, stoommandje of stoompan
Bron
Jamie Oliver - de basis van het koken