HUISGEMAAKTE SAMBAL OELEK

HUISGEMAAKTE SAMBAL OELEK

voor 10 personen
Aan de slag!

Was de rode pepers goed schoon en snijd de groene steeltjes eraf. Hak ze in grove stukken en doe ze in de keukenmachine. Voeg ook 5 tenen knoflook en 5 kleine uien toe. De uien moeten grof gesneden zijn. Was de tomaten en verwijder het vruchtvlees. Voeg ze toe aan de pepers in de keukenmachine. Nu kun je de rest van de ingrediënten toevoegen. Mijn hakmolen was niet groot genoeg om alles in een keer te malen, dus deelde ik het op in twee porties. Maal de sambal totdat er geen grote stukjes meer in zitten.

In een koekenpan of wok doe je een eetlepel kokosvet of een neutrale olie. Bak het mengsel nu ongeveer 5 minuten op een middelmatig vuur. De sambal doe je daarna met een lepel in enkele glazen potjes. Zorg dat je potjes goed schoon zijn, bij voorkeur uitgekookt. Maak de randjes schoon, draai de dekseltjes erop en zet de potjes op z’n kop op je aanrecht. Omdraaien als ze afgekoeld zijn.

Je hebt nu ongeveer vier of vijf potjes sambal. Een leuk cadeautje voor mensen die van Aziatisch of Surinaams eten houden. De sambal is behoorlijk pittig, ook afhankelijk van het soort rode pepers dat je gebruikt. De pepers die ik gebruikte kwamen uit mijn moestuin, Westlandse Lange Rode (capsicum annuum). Vraag in de winkel welke soorten heet of iets minder heet zijn.

HUISGEMAAKTE SAMBAL OELEK
In je voorraad
  • 1,5 theelepel zout
  • (kokos)olie om te fruiten
Ingrediënten
  • 300-350 gram rode pepers
  • 2 tomaten
  • 5 kleine uien of sjalotten
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 theelepels trassi
  • 2 eetlepels (palmbloesem)suiker
Keukengerei
  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • 4/5 glazen potjes
Bron

Ontdek meer

alle recepten

Volg ons op Instagram