CONCHIGLI CON RAGÙ (VLEESSAUS ALLA BOLOGNESE)
voor 10 personenAan de slag!
‘Deze saus is een van mijn allereerste herinneringen aan de kookunsten van mijn moeder.‘ In de eerste jaren van zijn leven woonde Daan in Varese (Lombardije, Italië) en kreeg hij door de ‘nonna’, een lokale oma die op hem paste, zijn eerste bordje pasta con ragù.
Een echt klassieke Italiaanse sugo (saus) die in elk huishouden weer anders wordt gemaakt. En elke ‘Italiaanse’ zoon zal dan ook beamen dat de ‘niemand’ de sugo van la mama kan overtreffen! Het is trouwens een saus die je perfect kan invriezen voor wanneer je geen zin hebt óf tijd hebt om te koken.
Hak de bleekselderij, de winterpeen en de uien in kleine blokjes. Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en voeg er de fijngesneden groente, peperoncino en pancetta aan toe. Wanneer de snippers ui glazig beginnen te worden voeg je de het gehakt toe en bak het, terwijl je regelmatig omschept, in ongeveer 10 min bruin. Voeg de wijn toe. Wacht tot deze verdampt is en voeg dan tomatenpuree, suiker, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Laat de saus ongeveer 2 uur inkoken op laag vuur. Voeg 10 minuten voordat je de saus van het vuur haalt de melk en suiker toe, en roer de saus even door.
In je voorraad
- 1 grote ui
- 4 el olijfolie
- 1 glas rode wijn
- 3 laurierblaadjes
- 1 el suiker
- 250 ml runderbouillon
Ingrediënten
- 2 stengels bleekselderij
- 1-2 peperoncini (gedroogde Italiaanse rode pepertjes)
- 1 winterpeen
- 100 gr pancetta (of spekblokjes)
- 500 gr gehakt, half-om-half
- 30 gr tomatenpuree
- 50 ml melk
- Optioneel: 2 hele kruidnagels (dan vind je ze makkelijk terug)
- Parmezaanse kaas, voor erbij
Keukengerei
- Grote, diepe pan met dikke bodem