SAMBAL GORENG TELOR MET SATÉ BABI & KOKOS SALADE
voor 4 personenAan de slag!
Saté babi met pindasaus
Snijd de speklapjes in blokjes. Pureer de pepers, olie, knoflook, 1 tl grof zeezout, pinda’s, suiker en 250 ml kokend water in een keukenmachine tot een dikke saus. Doe de helft van de saus met de vleesblokjes in een kom en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout en laat minstens 1 uur marineren.
Rijg het vlees aan satéprikkers. Rooster de saté boven hete kolen of in een grillpan mooi bruin. Keer heel regelmatig, zo gaart het vlees gelijkmatig en kan het niet verbranden. Verwarm voor de overgehouden pindasaus en serveer bij het vlees.
Sambal goreng telor (gefrituurde eieren in hete saus)
Kook de eieren tot ze hard zijn. Laat ze schrikken, pel ze vervolgens en dep ze goed droog. Verhit de olie in een wok of koekenpan en frituur de eieren zodat ze rondom goudbruin worden. Schenk bijna alle olie uit de pan en bak de ui in dezelfde pan glazig. Schep de sambal, tomatenpuree en suiker erbij met 100ml water. Leg de eieren in de saus, zet het vuur laag en laat de eieren 45 min. zachtjes stoven
Indonesische salade met kokos en gember
Wrijf de knoflook, trassi, sambal, gember, suiker en 1⁄4 tl zout fijn in een vijzel. Voeg de gemalen kokos en de kokosmelk toe en wrijf samen met de kruiden tot die goed opgenomen zijn. Houd per persoon een mooi slablad apart om de salade in te serveren. Scheur de rest van de sla in stukjes. Ontdoe de boontjes van hun uiteindes, kook ze gaar in 7-9 min., zoel ze koud af en laat uitlekken. Snijd de komkommer in halve partjes. Meng de groenten goed met het kokosmengsel en dien op in de slabladeren op een mooi serveerbord.
In je voorraad
Saté Babi
- 3 el ketjap
- 4 tenen knoflook, geperst
- Satéprikkers
Sambal goreng telor
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 volle tl sambal oelek
Kokos-salade met gember
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el sambal badjak (of oelek)
- 3 el suiker
Ingrediënten
Saté Babi
- 500 gr speklapjes
- 4 lange rode chilipepers, fijngesneden
- 300 gr geroosterde ongezouten pinda’s
- 180 gr donkere geraspte palmsuiker of basterdsuiker
Sambal goreng telor
- 6 eieren, hardgekookt
- 1 blikje tomatenpuree, 70 gr
Kokos-salade met gember
- ½ tl trassi(gefermenteerde garnalenpasta), te koop bij de toko
- 2 tl gember, fijngesneden of geperst
- 50 gr gemalen kokos
- 75 ml kokosmelk
- ½ krop ijsbergsla
- 100 gr sperziebonen
- ½ komkommer, gewassen
Keukengerei
- Vijzel
- Wok
- Bbq of grillpan
- Koekenpan
- Keukenmachine
Bron
Delicious Magazine