OOSTERSE VARKENSHAAS ROERBAK MET ZWARTE BONEN
voor 4 personenAan de slag!
Meng in een kom de rijstwijn, sesamolie, maizena en 1 eetlepel sojasaus. Schep het vlees erdoor en laat het marineren.
Kook de rijst volgens de verpakking en doe vervolgens de lente-uitjes in ijswater en zet apart.
Verhit een grote wok of koekenpan tot-ie rook afgeeft. Voeg de reepjes paprika toe en bak ze 4 minuten, tot ze licht geschroeid zijn.
Roer 1 eetlepel van de arachideolie door de paprikareepjes. Doe ze na 1 minuut over op een schaal.
Neem met een grote schuimspaan of vork de plakjes varkenshaas uit de marinade en doe ze in de wok. Doe ze over op een schaal en bewaar ze zolang.
Doe de rest van de arachideolie en chili-olie in de wok, en vroeg meteen de knfolook, chilipeper, chilivlokken, gember en witte delen van de lente-uitjes toe; roerbak ze 30 seconden.
Roer de suiker, 3 eetlepels water en de rest van de sojasaus erdoor. Breng het mengsel aan de kook en doe de plakjes vlees en reepjes paprika weer in de wok. Voeg de zwarte bonen toe en roerbak alles 3 minuten.
Serveer het gerecht met (jasmijn)rijst en bestrooi het met het sesamzaad en de groene delen van de lente-uitjes.
Tip: Gefermenteerde zwarte bonen zijn sojabonen die in zout zijn geconserveerd en verkrijgbaar online of bij de toko.
In je voorraad
- 2 el archide- of zonnebloemolie
- 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 1 tl chilivlokken (optioneel)
Ingrediënten
- 2 el rijstwijn (toko)
- 1 el sesamolie
- 2 tl maizena
- 3 el sojasaus
- 400 gr varkenshaas, in plakjes van 1 cm dik
- 1/2 bosje lente-uitjes, witte delen schuin in ringetjes gesneden, groene delen in dunne reepjes
- 2 groene paprika’s, zaadlijsten verwijderd, elke helft in 8 reepjes
- 1 el chiliolie
- 1 rode chilipeper, schuin in plakjes
- duimgroot stuk gember, geschild, in staafjes
- 1 tl donkere basterdsuiker
- 2 el gefermenteerde zwarte bonen (toko), mocht je deze niet kunnen vinden: gebruik sojabonen
- gekookte (jasmijn)rijst voor erij
- 1 el geroosterd sesamzaad, als garnering
Keukengerei
- 2 kommen
- schuimspaan of vork
- wok of koekenpan
- Steelpan voor de rijst
Bron
Jamie Magazine